fredag, september 30, 2005

Att inte ta seden dit man dansar

Leo Stark skriver på Moderskeppet om ett lesbiskt par som krävde att få dansa med varandra på skolbalen: "Två flator tyckte att arrangemanget var rätt plats för en manifestation for deras sexuella läggning och krävde att få dansa med varandra under uppvisningsdansen". Jo, om det anses som en politisk manifestation att vilja få dansa med ens partner på en bal som anordnas av offentligt bekostad skola så är det nog alldeles rätt plats för det. "[...] balen är frivillig att vara med på och ligger utanför skoltid" klingar tomt när det är så uppenbart tydligt att det är någonting ordnat i skolans regi och artikeln han länkar till nämner skolbal två gånger bara i den korta ingressen (Dagens Nyheter hade också en längre artikel, men jag hittar inte den nu). Det handlar knappast om något privat litet arrangemang: Hur man än vrider och vänder på det så går det inte att få det till någonting annat än att Anders Ljungstedts skola anordnar en dans där bara en viss diskriminerande norm är tillåten. Hur frihetligt är det?

"Borde det inte ingå i vett-och-ettikettundervisningen att man bör ta seden dit man kommer och undvika att göra politiska manifestationer av fester där man är gäst?" Kanske det. Å andra sidan: Borde det inte ingå i vett-och-etikettundervisningen att inte låta kommunala skolor anordna fester där bara vissa könsroller och -normer är tillåtna?

Att slänga ur sig "ta seden dit du kommer" när folk försöker förändra saker är knappast vidare konstruktivt, eller ett imponerande argument. Är det så man skall säga till liberaler som kommer till (S)verige också?

Uppdatering 20:37: Louise P skriver om samma sak, fast längre och mer välformulerat än jag orkade, ser jag nu. Läs.

1 kommentar:

apa666 sa...

Varken Moderskeppet, Louise eller Libertati lyckas med att fastställa grundproblemet med denna fråga (Louise snuddar iofs vid det men säger det inte rakt ut):

Problemet är tvångsfinansierade skolor.