fredag, september 09, 2005

Äktenskapet och lagen

Äktenskapslagstiftningen får sina korta perioder i strålkastarljuset då och då. Vanligtvis handlar det om en könsneutral sådan, men nu är det på grund av senaste utspelet från Feministiskt initiativ som för en gångs skull faktiskt är mer på väg åt rätt håll än landets samlade etablerade partier. Svenska Dagbladet skriver:

"Fler än två ska kunna ”ingå samlevnad”. Till exempel om skilda föräldrar har inlett nya relationer, och alla tillsammans vill ta ekonomiskt ansvar för barnen. Men också om tre eller flera vill leva i sexuella relationer.
– Det kan ju också vara det så klart, säger Tiina Rosenberg. Man kan ju inte i ett fritt land lägga sig i vilka som personer väljer att ha sex med."


Att huvudvärken i att reda ut hur vårdnad, arv och så vidare skulle fungera i ett sådant system inte skall underskattas och att frågan kvarstår hur de egentligen tänkt sig låta människor ha sin frihet men samtidigt undvika "En man som lever med åtta kvinnor i en patriarkal struktur, där mannen bestämmer och kvinnorna lyder, det är ju inte det vi är ute efter" är någonting man, än så länge, kan ha överseende med - det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Religiösa samfund och liknande organisationer skall naturligtvis få ha vilka ceremonier de så önskar, men det bör inte ha någonting med lagstiftning att göra.

2 kommentarer:

Åka sa...

Ja, inför civiläktenskap (d v s frikoppla det juridiska äktenskapet från de ceremonier man lägger in meningen i). Det är bra, men det är inte samma sak som att avskaffa äktenskapet.

Johan sa...

Nej, det har du ju rätt i. "Avskaffa äktenskapet som juridisk term i dess nuvarandra form" hade kanske varit en mer exakt formulering, om än krångligare.