torsdag, april 13, 2006

Studenterna är helt enkelt för dåliga

För ett par dagar sedan skrev Göteborgs-Posten om professor Dennis Töllborg, som nu lämnar Göteborgs universitet -- mycket för att kräven på studenter har sänkts så mycket, beroende på att universiteten får pengar baserat på hur många som får godkänt, oavsett vilken nivå de faktiskt befinner sig på för att få godkänt.

Kraven på studenter i Sverige idag är nästan löjligt låga, någonting som är synnerligen allvarligt eftersom det inte bara sänker lägstanivån utan också kvaliteten på undervisningen som sådan och därmed högstanivån. Det är inte bara ett svek mot universiteten och den högre undervisningen, det är ett svek mot studenterna man undervisar som inte får de kunskaper de borde ha och kommer ut betydligt sämre lämpade för att handskas med verkligheten. Vi utbildar skarpladdade vapen här. Det är människor som får rätten att avgöra andra människors liv. Kan den gamla tanten bo kvar i mögelhuset? Eller ska någon ha ett visst skadestånd? Det är dem jag måste ha i åtanke när jag utbildar, säger Töllborg, som undervisar i juridik.

Tvinga högskolorna och universiteten att faktiskt se till att studenterna har adekvata kunskaper innan de godkänns. Låt dem inte sänka kraven mer. Hela den högre utbildningen håller på att undergrävas om det här får fortsätta.

Inga kommentarer: